În doar câteva zile ai programat un interviu pe care vrei să-l treci cu succes? Iată 7 trucuri care te vor ajuta să obții jobul dorit. Trucuri care funcționează. Câteva sfaturi care te vor ajuta să impresionezi viitorul șef. Ține cont de ele dacă urmează să ai un interviu pentru jobul la care ai visat și pe care ți-l dorești cu ardoare.
Obține jobul dorit ținând cont de aceste 7 trucuri
Contact vizual și o strângere de mână fermă
O strângere de mână fermă poate fi mai mult decât un salut standard. De fapt, aceasta poate spune multe lucruri despre tine. Prin strângerea de mână, managerul sau cel care te intervievează își poate face o părere despre tine. Asta după ce, mai mult decât probabil, a intuit abilitățile tale citindu-ți CV-ul.
De la o simplă strângere de mână, intervievatorul poate stabili demersul interviului. Persoanele care oferă o strângere de mână fermă sunt percepute ca fiind mai pozitive. De asemenea, tot acestea sunt persoane extrovertite, mai puțin anxioase din punct de vedere social – spune un studiu consemnat în Journal of Personality and Social Psychology.
În altă ordine de idei, este imperativ să se mențină contactul vizual. Contactul vizual este un semn al încrederii de sine. Și știm foarte bine faptul că încrederea de sine este văzută foarte bine. Mai ales când vorbim despre domeniul muncii.
Informează-te despre activitatea companiei
La fel cum studiezi pentru un test și te pregătești cât poți de bine, informează-te despre activitatea companiei! Informează-te în avans, cu atât mai mult cu cât candidezi pe un post pe care ți-l dorești foarte mult.
Cunoașterea istoricului companiei este esențială. Dar la fel de bine, va fi un plus dacă vei știi cine sunt persoanele influente ale companiei: directori executivi, co-fondatori etc.
Faptul că știi atât de multe va demonstra intervievatorului că ești interesant, în adevăratul sens al cuvântului, de un viitor în companie. Știind atât de multe detalii despre aceasta, vei putea, de altfel, să pui întrebări și să ceri mai multe detalii.
O conversație de acest fel conduce spre un rezultat cu final fericit.
Adresează întrebări care necesită răspunsuri complexe
Managerii care se ocupă de recrutare, cel mai probabil, vor veni cu întrebări dificile. Așadar, de ce să nu procedezi și tu la fel, adresând întrebări care necesită răspunsuri complexe? Indicat ar fi să-ți pregătești un set de întrebări de acasă.
Procedând în acest fel, intervievatorul își va da seama că ești cu adevărat interesant de locul de muncă pentru care candidezi.
Și la fel cum am menționat și anterior, dacă te informezi despre companie, îți va fi mult mai ușor să pui întrebări specifice. Întrebările vor denota interesul.
Citește și Playboy: o scurtă istorie a iepurașului.
Laudă-te într-un mod strategic
Știu că nu dorești să pari o persoană narcisistă, dar laudă-te într-un mod strategic. Cât mai strategic cu putință. Managerii de angajare, de fiecare dată, doresc să audă despre toate lucrurile mărețe pe care le-ai realizat.
Deci, ce mai aștepți? Oferă-i ceea ce vrea! Laudă-te, dar nu oricum, ci strategic! Când îi povestești despre tot ceea ce ai realizat, păstrează-ți entuziasmul și nu te compara cu alții! Nu spune ceva de genul “Nimeni nu a făcut nici măcar pe jumătate din câte am făcut eu!” Explică faptul că ești recunoscător pentru toate oportunitățile pe care le-ai avut.
Nu uita să spui “Mulțumesc!”
Nu trebuie niciodată să bei ultimul shot de pe masă, nu trebuie să fii primul care își cere scuze, chiar dacă nu a greșit, însă trebuie, întotdeauna, să nu uiți să spui “Mulțumesc!” intervievatorului.
Chiar dacă interviul nu a mers pe cum te așteptai, mereu fă-ți timp pentru a trimite un e-mail persoanei/persoanelor cu care ai luat contact. Deși există discuții pe tema asta, cu privire la e-mail sau scrisoare, cel mai bine ar fi un e-mail.
Îmbracă-te ca pentru jobul pe care ți-l dorești
“Îmbracă-te pentru jobul pe care ți-l dorești, nu pentru jobul pe care-l ai!”. Nu știu exact cine obișnuia să spună asta, însă știu că acest citat este popular cu un motiv. Indiferent că ești de acord sau nu cu asta, vei fi evaluat în funcție de cum ești îmbrăcat.
Ținuta ta este un indicator prin care recrutorul își poate da seama de cât de mult îți pasă. Dacă jobul este într-o companie de renume, optează pentru un costum care să nu lase loc de critică.
Dacă nu ești în măsură să alegi o ținută perfectă, cum vei face față altor sarcini, mult mai importante?
CV-ul este cel mai frumos accesoriu
Și iată că am ajuns și la finalul acestei liste de trucuri. Ultimul, dar nu cel din urmă lucru pe care doresc să-l menționez este despre CV. Ia o copie după acesta cu tine! Nu este un sfat învechit, ci un sfat prietenesc care te va ajuta să dai bine în ochii celui care se ocupă de tine.
Intervievatorul nu-și va aminti fiecare detaliu pe care l-a citit în CV înainte de interviu. Însă având CV-ul în față, va știi ce întrebări să pună despre experiențele anterioare la locul de muncă. Acest lucru poate ajuta considerabil la facilitarea conversației.
De asemenea, dacă acesta va căuta CV-ul și nu-l va găsi, iar tu vei fi pregătit, având o copie, va aprecia. În viziunea lui vei arăta ca o persoană organizată, care s-a gândit la tot!
Mulțumește-mi mai târziu pentru aceste trucuri! Până atunci, obține jobul pe care ți-l dorești și nu uita să fii cel mai bun! 😊
Comentarii 1