V-ați întrebat vreodată dacă alcoolul și acneea au legătură una cu alta? Determină acesta apariția coșurilor? Chiar dacă, direct, consumul de alcool nu afectează pielea, acesta poate afecta sistemul imunitar și sănătatea corpului nostru.
În rândurile de mai jos o să consemnez câteva idei despre modul în care alcoolul afectează pielea, făcând-o susceptibil la acnee și alte probleme asemănătoare.
Cauzează alcoolul acnee?
Chiar dacă unii dintre noi suntem tentați să credem că alcoolul cauzează acnee, este bine să se știe că nu este cazul. Nu există nicio legătură directă între alcool și erupțiile acneice. Cercetătorii, prin prisma studiilor de specialitate, nu au reușit să demonstreze că alcoolul, într-adevăr, este un factor care determină apariția acneei.
Cu toate acestea, alcoolul poate afecta corpul și, în cele din urmă, poate influența indirect sănătatea pielii noastre. Consumul de alcool în cantități excesive poate duce indirect la diferite probleme ale pielii, inclusiv acnee.
Stresul poate fi unul dintre factorii care să determine consumul excesiv de alcool. Unii oameni preferă să bea mai mult alcool, crezând că în acest fel vor scăpa de stres. Deci, obiceiurile puternice (consumul de alcool), stresul, somnul necorespunzător și neglijarea regimului de îngrijire a pielii pot contribui cu totul la erupții acneice sau pot oferi un moment dificil în gestionarea acneei existente.
Alcoolul și acneea – Cum afectează alcoolul, indirect, pielea?
Deshidratare
Menținerea nivelului de hidratare este cheia pentru un corp sănătos. Atunci când corpul este hidratat, acesta are puterea de a elimina nu doar celulele moarte ale pielii, ci și toxinele. Hidratarea permite corpului să mențină un nivel echilibrat de nutrienți, nutrienți de care pielea are nevoie pentru a se afla la un nivel optim de sănătate.
Alcoolul este diuretic. Aceasta înseamnă că stimulează diureza, creșterea producției de urină. În timp ce această funcție este crescută, corpul elimină lichide în exces. Această funcție diuretică este cea care conduce la o piele deshidratată.
Atunci când pielea este uscată și deshidratată, corpul declanșează supraproducție de ulei pentru a compensa pierderea de apă. Așadar, acest exces de ulei face pielea susceptibilă la acnee.
Inflamații
Una dintre cauzele primare din spatele acneei este inflamația. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când sebumul și celulele moarte ale pielii blochează foliculii. Rezultatul? Înroșirea sau chiar inflamarea pielii.
Inflamația poate apărea din cauza multor factori care includ dezechilibru hormonal, aport excesiv de zahăr, boli autoimune etc. Zahărul este cunoscut ca fiind un factor declanșator al acneei, provocând o creștere a nivelului de insulină, ceea ce duce, în cele din urmă, la o creștere a producției de ulei.
Sistemul imunitar
Sistemul imunitar acționează ca un scut protector împotriva tuturor agenților patogeni. Când se consumă alcool în cantități excesive, sistemul imunitar slăbește. Prea mult alcool distruge celulele de protecție din corp. Studiile au arătat că consumul de alcool are efecte adverse asupra sănătății imunologice, efecte care nu pot fi ignorate.
Un exemplu în acest sens este bacteria Propionibacterium acnes. Sistemul imunitar joacă un rol cheie în combaterea acțiunilor bacteriilor Propionibacterium acnes. Însă, atunci când corpul este expus consumului de alcool, sistemul imunitar întâmpină dificultăți în a se lupta cu această bacterie. Acest lucru determină apariția chisturilor și a erupțiilor de tip pustule.
Dezechilibru hormonal
Consumul de alcool afectează și nivelul hormonilor. Acesta este cunoscut pentru efectul la nivelul testosteronului, urmările nefiind deloc fericite. După cum bine știți, acneea este rezultatul. La bărbați, obiceiul de a consuma alcool este cunoscut pentru scăderea nivelului de testosteron. Studiile arată, însă, că acesta poate crește, de fapt, nivelul de testosteron la bărbați.
Conform unui alt studiu, alcoolul influențează nivelurile de estradiol (care este o formă de estrogen) la femei.
Atunci când se consumă alcool, nivelurile de testosteron se confruntă cu o creștere bruscă și se declanșează glandele petroliere. Ca urmare, uleiul în exces blochează porii, ceea ce duce la apariția erupțiilor acneice.
Probleme cu ficatul
Ficatul este cel care elimină toate toxinele din corp. Consumul de alcool în cantități excesive poate afecta negativ funcționarea ficatului. În cazul în care ficatul nu reușește să elimine toxinele, acestea sunt de obicei eliminate prin alte părți ale corpului, precum pielea. Acesta este un alt motiv al apariției acneei.
Citește și Polenul și modul în care ne poate afecta pielea.
Diferite tipuri de alcool și efectele pe care le au asupra pielii
Lichioruri clare
Ginurile și Vodka sunt exemple de lichioruri clare. Au mai puține calorii și sunt scăzute și în congeneri (constituenți chimici ușori utilizați în timpul fermentării alcoolului). Dacă sunt consumate în cantități moderate, din cauza congenerilor mai mici, acestea nu provoacă mahmureală. Cu toate acestea, consumul de alcool în cantități excesive poate provoca inflamații ale pielii și deshidratare.
Lichioruri închise la culoare
Lichiorurile închise la culoare au cantități mari de congeneri care determină mahmureală și deshidratare. Acestea pot crește, de asemenea, nivelul de zahăr din sânge și crește, ca urmare, șansele apariției inflamațiilor.
Vinul roșu
Vinul roșu are un număr mare de taninuri, un compus natural care se găsește în cea mai mare parte în piele și struguri. Acestea dilată vasele de sânge și inflamează pielea.
Vinul alb
Vinul alb are efecte similare cu vinul roșu, deși mahmureala în acest caz este mai redusă. De altfel, pielea se poate deshidrata și se poate inflama.
Berea
Berea contribuie, de asemenea, la inflamația pielii și la deshidratare. Aceasta are un congener numit furfural, care este responsabil pentru astfel de efecte secundare.
Băuturile mixte
Băuturile mixte sau cocktail-urile conțin, în mare parte, băuturi alcoolice și alte siropuri sau sucuri zaharoase. Deși au un gust bun, ele sunt dăunătoare pentru piele. Există în acest sens șansa ca zahărul din băuturi să determine creșterea nivelului acestuia în sânge. Urmările? Piele deshidratată.
Ce se întâmplă cu pielea când nu mai consumăm alcool?
La o săptămână după ce nu mai consumăm alcool
O săptămână de la abținerea consumului de alcool poate oferi beneficii multiple. În primul rând, se vor putea observa îmbunătăți vizibile în sănătatea generală a pielii. Acesta este momentul în care pielea începe să restabilească hidratarea și să vindece daunele cauzate de consumul de alcool. Încep, dar sigur, se va putea observa o versiune mai sănătoasă a pielii.
La o lună după ce nu mai consumăm alcool
După o lună fără alcool, se vor putea vedea modificări și mai semnificative la nivelul pielii. Aceasta va fi mult mai sănătoasă și mai frumoasă. Iar dacă prin consumul de alcool s-a acumulat în greutate, aceasta este perioada în care kilogramele vor începe să dispară.
La un an după ce nu mai consumăm alcool
Un an fără alcool ar repara complet pielea, aducând din nou la normal. Tot în acest timp, ficatul va începe restabilirea funcționării sale normale și pielea va arăta mult mai bine, strălucitoare și frumoasă.
De asemenea, este de menționat faptul că pielea ta va fi în mod natural sănătoasă și luminoasă dacă avem grijă de ea în mod regulat. Pentru a menține sănătatea pielii, nu trebuie decât să găsim o rutină de skincare care să ni se potrivească.
Alcoolul și acneea: În încheiere…
Este adevărat că alcoolul nu are nici o legătură directă cu acneea. Aceasta poate apărea ca o urmare indirectă a consumului de alcool. Alcoolul afectează corpul în mai multe moduri. Putem vorbi despre deshidratare care, în final, conduce la o piele nesănătoasă, predispusă reacțiilor acneice.
Indicat este să consumăm alcool într-un mod înțelept, fără a face exces. La urma urmei, sănătatea noastră este cea care contează cel mai mult. Dacă suntem sănătoși din interior, pielea nu va înceta să ne mulțumească, strălucind.
De asemenea, păstrați-vă un ritm de viață sănătos, mâncați sănătos și urmați un regim adecvat de îngrijire a pielii.
Acestea au fost informațiile pe care mi-am dorit să le știți și voi! Alcoolul și acneea: nu au legătură în mod direct, însă efectele se resimt indirect.