Apa micelară a devenit un produs foarte des folosit în rutina de îngrijire a pielii, în special pentru că are proprietăți de curățare blânde și eficiente. Toca în acest mod și-a câștigat reputația: fiind un produs blând cu pielea, îndepărtând machiajul și alte impurități fără a o curăța în exces de uleiurile sale naturale.
Odată popular un produs, este normal să apară și întrebări sau neclarități, mai ales că fiecare persoană este diferită. Funcționează, oare, apa micelară în cazul tuturor tipurilor de ten? Este un produs benefic? Este apa micelară necesară? Ce avantaje și dezavantaje are? Iar întrebarea cea mai des adresată: cauzeaza apa micelara acnee?
În articolul de astăzi o să răspundem la aceste întrebări, dar și la altele, legate în special de pori. Dacă vă interesează subiectul, atunci rămâneți până la final și nu uitați să-mi spuneți dacă acest gen de articol v-a fost de folos.
Ce este apa micelara?
Deși poate părea că este o simplă apă, apa micelara este mai mult de-atât. Ea este o soluție de curățare formată din micele minuscule, care au rolul de a atrage murdăria, uleiul și machiajul. Practic, aceste micele acționează ca un magnet, ajutând la curățarea propice a pielii.
Chiar dacă multe persoane au impresia că este suficient să cureți tenul cu apa micelara, vreau să vă spun că apa micelara nu este suficientă. Chiar dacă îndepărtează impuritățile, tenul încă mai are nevoie de clătire.
Tocmai de aceea recomand ca după ce folosiți apa micelara să vă ajutați și de un cleanser și de apă normală. Apa micelara se clătește, ca urmare nu o lăsați așa pe ten!
Cu alte cuvinte, aceasta nu este este altceva decât un amestec între un cleanser și un demachiant. Se poate folosi pentru a îndepărta machiajul sau celelalte produse de îngrijire folosite pe ten folosite peste zi, după care se va face o a doua curățare a tenului cu un gel spumant, cleanser.
Apa micelară are, în general, două ingrediente principale: micelele, care sunt picături minuscule de ulei și apa. Tehnic, picăturile minuscule de ulei sunt molecule lipidice (agenți tensioactivi) care formează o sferă atunci când sunt amestecate cu apă sau alte lichide.
Probabil știți câte ceva despre uleiurile de curățare și balsamurile de curățare. Ei bine, apa micelară este similară prin faptul că folosește uleiuri pentru a descompune murdăria, uleiul și machiajul de pe piele. Este mult mai blândă decât săpunurile și produsele de curățare tradiționale, ceea ce o face o alegere excelentă pentru cei cu piele sensibilă sau predispusă la acnee.
Majoritatea apelor micelare vor avea ingrediente suplimentare precum glicerina sau ceramidele pentru a ajuta la hidratarea și calmarea pielii. Acestea au o consistență similară cu tonelerele, foarte apoase. În principiu, vor arăta pur și simplu ca apa din sticlă, dar dacă vă veți uita atent, veți vedea cele două straturi separate de ulei și apă.
După ce o agitați, uleiul se dispersează în apă și puteți vedea micelele plutind în jur.
Apele micelare au devenit populare pentru prima dată în Franța și au câștigat teren în SUA în ultimii câțiva ani. Acum este o bază în rutinele de îngrijire a pielii multor oameni și este foarte folosită și în România.
Multora le plac pentru că sunt mai ușor de folosit decât demachiantele sau balsamurile de curățare pe bază de ulei, în același timp fiind foarte blânde cu pielea.
Apa micelară este destinată utilizării folosind o dischetă demachiantă de bumbac. Deși unii folosesc apa micelară ca unic demachiant, ea nu este menită să înlocuiască un demachiant tradițional, deoarece nu va îndepărta toate machiajele și impuritățile care s-au acumulat pe piele pe parcursul zilei. Este cel mai bine utilizată ca demachiant înainte de curățarea propriu-zisă a tenului.
Beneficii apa micelara
Apa micelară poate avea multe beneficii diferite pentru piele, atât timp cât alegeți una care este formulată pentru tipul vostru de ten. Nu numai că este perfectă pentru cei cu tipuri de piele uscată sau sensibilă, dar este potrivită chiar și pentru persoanele cu tenuri uleioase și predispuse la acnee.
Apa micelară este foarte blândă și ușoară pe piele, ceea ce o face perfectă pentru pielea sensibilă. Acest lucru se datorează faptului că nu este spumant și nu conține substanțe chimice sau ingrediente dure care pot irita pielea. Majoritatea apelor micelare conțin, de asemenea, ingrediente precum glicerina sau mușețelul pentru a ajuta la hidratarea și calmarea pielii.
Dezavantaje apa micelara
Are apa micelara efecte secundare? Din fericire, există doar câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când folosești apă micelară.
Apa micelară are câteva dezavantaje de reținut. Deoarece conține uleiuri, persoanele cu tipuri de piele mixtă sau persoanele cu piele predispusă acnee ar trebui să fie atente, deoarece uleiurile pot ajunge să înfunde porii și să cauzeze coșuri. Tocmai de aceea este important ca apa micelară să fie clătită cu apă normală după folosire!
De altfel, aceasta nu este la fel de puternică și nu îndepărtează la fel de eficient machiajul sau impuritățile precum o face un cleanser.
Cauzează apa micelară acnee?
Când auziți cuvântul ulei, vă gândiți imediat la coșuri, nu?
Majoritatea oamenilor ezită să folosească orice produs cu ulei pe piele și aici vorbim în special de persoanele cu tipuri de piele uleioasă și predispusă la acnee. Așadar, atunci când apa micelară a devenit populară, mulți au fost îngrijorați să o folosească de teamă că va provoca acnee, pori înfundați sau erupții.
Este important de reținut că nu tot uleiul este rău pentru piele. De fapt, unele sunt benefice, chiar și pentru cei cu piele grasă și predispusă la acnee. Uleiurile pot ajuta la echilibrarea producției naturale de ulei/sebum, ceea ce poate duce la o piele mai puțin grasă și la mai puține erupții cutanate
Deci apa micelară provoacă sau nu acnee? Îmi pare rău să vă spun că nu am un răspuns cert. Tot ceea ce pot să spun este DEPINDE.
Apa micelară este, în general, considerată a fi sigură pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru pielea predispusă la acnee. Cu toate acestea, unele persoane pot experimenta erupții la nivelul tenului sau pori înfundați din cauza acesteia.
Acest lucru se poate întâmpla dacă formula conține ingrediente despre care se știe că înfundă porii sau irită pielea sau dacă apa micelrară este folosită fără a curăța corect pielea după aceea.
Apa micelară poate duce, de asemenea, la acnee dacă nu este îndepărtată corespunzător la rândul ei. Nu sunt puține persoanele care au impresia că aceasta nu trebuie clătită de pe ten.
Este cu atât mai probabil ca apa micelară să conducă la acnee cu cât ingredientele acesteia nu sunt cele potrivite tipului de ten pe care-l aveți. Cu o rutină de curățare adecvată, însă, nu ar trebui să existe astfel de probleme.
Când vine vorba de utilizarea corectă a apei micelare, este important să căutăm formule fără ulei și să asigurăm o curățare eficientă cu un produs de curățare blând.
Citește și Pălării de soare perfecte pentru această vară
Poate bloca apa micelara porii?
Apa micelară nu este un înlocuitor pentru demachiantele tradiționale. Deși poate fi folosită ocazional, încercați să nu vă faceți obiceiul de a utiliza doar apă micelară pentru a vă curăța pielea.
Atunci când vine vorba despre skincare, se poate remarca faptul că apa micelară este tot mai folosită. Întrebarea care se pune este dacă apa micelară poate bloca porii.
Deși este adevărat că apa micelară poate fi mai blândă decât alți agenți de curățare, ea poate totuși conduce la pori înfundați dacă este utilizată incorect. Dar atâta timp cât o utilizați corect, șansele ca aceasta să vă blocheze porii sunt minime.
Este apa micelară sigură pentru tenul cu tendință acneică?
Răspunsul la această întrebare depinde de ingredientele apei micelare. Aceasta nu ar trebui să conțină ingrediente iritante precum parfumul, uleiurile esențiale, alcoolul sau alte ingrediente care pot bloca porii, ca de exemplu uleiurile comedogenice (uleiul de cocos, uleiul mineral sau uleiul de marula).
În general, apa micelară este sigură pentru pielea predispusă la acnee, atât timp cât urmați cu un demachiant blând pentru a îndepărta orice reziduuri, asigurându-vă că pielea este curată, fără urme de machiaj sau alte produse de îngrijire folosite peste zi.