An apariție: 2021
Număr de pagini: 336
Editura: Curtea Veche Publishing
Autor: Judson Brewer
Anxietatea este un animal ciudat.
Am ales să citesc Îmblânzirea anxietății pentru că, uneori, sunt anxioasă. Pentru că am momente în care anxietatea își face simțită prezența în viața mea. O dată pe lună sau poate și mai des. Da, sunt anxioasă! Din acest motiv, am considerat că această lectură mi s-ar potrivi. Însă pe cât de curioasă eram să văd ce informații ne oferă Judson Brewer, pe atât de rău m-am simțit lecturând cartea. Nici nu mă surprinde faptul că mi-a luat câteva zile bune să o parcurg – am lăsat-o din mână, am meditat asupra celor comunicate de autor, mi-am făcut curaj să continui lectura. Acesta a fost cercul în care m-am învârtit pentru câteva zile.
Când vorbim despre anxietate, ne referim la o stare care poate merge de la o ușoară neliniște până la înfricoșătoare atacuri de panică. Ca să scăpăm de ea, voința nu e suficientă. În cartea sa, Brewer ne arată câteva tehnici cu adevărat utile.
De la anxietate ni se trag comportamentele asociate diferitelor dependențe și obiceiuri nocive (de pildă, mâncatul pe fond de stres, procrastinarea, derularea fără încetare a știrilor de pe internet și verificarea rețelelor de socializare), prin care încercăm să facem față problemelor cotidiene.
Soluții? Judson Brewer ne arată cum să ne cartografiem creierul pentru a descoperi factorii declanșatori, cum să-i dezamorsăm folosind practica simplă, dar puternică a curiozității și cum să ne antrenăm mintea prin mindfulness și alte tehnici utile, cu eficiență dovedită. În paginile acestei cărți, el concentrează peste două decenii de cercetare și experiență clinică și prezintă un program clar cu ajutorul căruia oricine poate desface nodurile uneori atât de complicate ale anxietății.
Judson Brewer (n. 1974) este un cunoscut medic, profesor la catedra de psihiatrie de la University of Massachusetts Medical School și cercetător afiliat la Massachusetts Institute of Technology. Studiile sale urmăresc procesele prin care se formează obiceiurile și dependențele. Brewer a susținut mai multe conferințe TED, una dintre ele situându‑se pe locul al patrulea în topul TED din 2016.
Experiența de mai bine de 20 de ani în practicarea mindfulnessului l-a ajutat să dezvolte teorii și procedee prin care cei dornici pot să învețe cum să se schimbe și să renunțe la obiceiurile nocive și la dependențe.
Unul dintre motivele pentru care oamenii nu își dau seama că au anxietate este faptul că aceasta se camuflează în obiceiurile nocive.
Brewer a mai scris și alte cărți, printre care se numără și Poftele minții, tradusă la noi tot la Editura Curtea Veche Publishing. Nu am citit-o și nu știu dacă o voi face. Poate când voi avea puterea și starea necesară să mă las învăluită în totalitatea în informații. Până atunci însă, vorbim despre Îmblânzirea anxietății care este o carte extrem de lăudată. Este practic un ghid care ne învață pas cu pas cum să trecem prin momentele anxioase din viața noastră, fără a ne concentra foarte mult pe partea negativă a situației.
Mi-a plăcut această carte? Aș putea spune că da, chiar dacă aș fi preferat altceva. Nu m-a dat pe spate, dar citind-o am găsit o serie de idei pe care le-am pus în aplicare și de care voi ține cont și pe viitor. Vă mărturisesc sincer că după ce am citit primele 100 de pagini, vreo două zile nu am mai putut face mare lucru. De ce? Pentru că am fost atât de anxioasă, încât am vrut să fiu doar eu cu mine. Să plâng, să mă descarc. Să mă înțeleg și să nu-i afectez pe cei din jur cu starea mea. Doar după vreo două zile am mai avut puterea de a o lua din nou în mână.
Este genul acela de lectură care fie te ajută și, ca urmare, ești mai puțin anxios, fie te transformi (ca mine), într-o persoană și mai anxioasă pentru o perioadă. Din păcate am făcut parte din cea de-a doua categorie. Cu toate că, aș putea spune, momentele prin care am trecut mi-au fost benefice.
Dacă sunteți anxioși, știți ce aveți de făcut. Brewer oferă o perspectivă realistă a anxietății în cartea lui, neascunzându-se după deget. Spune totul pe față și încearcă să ofere sprijin cât mai multor persoane. Pentru că anxietatea este reală. Pentru că foarte mulți dintre noi suferim de ea și, poate, nici măcar nu realizăm. De aceea am ales să redau și citatul de mai sus referitor la obiceiurile nocive. Anxietatea se poate manifesta în acest fel.
În cazul în care, de tristețe de exemplu, îți aprinzi o țigară, iei o sticlă de vin și o bei pe toată sau dai iama la frigider pentru tortul care te așteptă, cel mai probabil ești anxios. Nu o spun eu, ci unele studii și chiar autorul cărții. Mâncatul impulsiv, fumatul, consumul de alcool pot fi doar câteva dintre semnalele pe care, în mod obișnuit, le pui pe seama unor lucruri nesemnificative. Dar nu au acestea, oare, legătură cu anxietatea?
Unul dintre motivele pentru care am ales să continui să citesc Îmblânzirea anxietății a fost faptul că este o carte de actualitate. În ea se găsesc studii și informații care au relevanță în zilele noastre. Autorul a introdus două capitole în plus, unul la început și altul la sfârșit, ceea ce am apreciat enorm. Iar la început ne vorbește despre COVID-19. Citiți rândurile de mai jos dacă sunteți curioși la ce mă refer mai exact.
ÎC – adică înainte de COVID-19 -, Anxiety and Depression Association of America estima că numărul persoanelor de pe mapamond care prezintă o tulburare de anxietate este de 264 de milioane. Într-un studiu care acum pare deja antic, fiindcă datele au fost culese între 2001 și 2003, Institutul Național pentru Sănătate Mintală a raportat că 31% din populația adultă a Statelor Unite a avut parte de un episod de tulburare de anxietate în timpul vieții, iar alți 19% au prezentat tulburări de anxietate în anul precedent. De-a lungul ultimilor douăzeci de ani, lucrurile s-au înrăutățit. În 2018, Asociația Americană de Psihologie (APA) a interogat o mie de adulți americani cu privire la sursele și nivelul lor de anxietate. APA a descoperit că 39% dintre americani au declarat că erau mai anxioși decât fuseseră în 2017 și tot atâția (39%) se aflau la același nivel de stres ca în anul precedent. În total, aproape 80% din populație.
De unde vine toată anxietatea aceasta? Același sondaj APA a descoperit că 68% dintre respondenți au declarat că teama pentru sănătate și siguranța lor îi făcea să fie, într-o anumită măsură, extrem de anxioși.
Care este principala sursă de anxietate? Ce ne provoacă aceste tulburări? De cele mai multe ori finanțele, politica, relațiile interpersonale, viitorul nostru ca națiune.
Obezitatea și fumatul se numără printre primele cauze evitabile ale morbidității și mortalității din lume. Iar tulburările de anxietate tronează în fruntea clasamentului celor mai întâlnite afecțiuni psihice, complet nestingherite de medicina modernă.
Nu zic că dacă citiți această carte, automat scăpați de anxietate. Nicidecum! Însă aveți șansa de a lucra la această parte, de a vă înțelege mai bine, dar și de a pune în practică câteva metode speciale de vindecare. Îmblânzirea anxietății este, în mare parte, o carte practică (un punct forte care trebuie luat în calcul), iar din acest motiv nu veți simți că sunteți îngrădiți doar de informații.
Citește și Recenzie – Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini.
Brewer învață cititorul cum să construiască o buclă a obișnuinței (declanșator, comportament, rezultat), dar și cum să apeleze la mindfulness, meditație, notarea gândurilor și sentimentelor de fiecare dată când este nevoie, precum și o metodă de îmblânzire a anxietății cunoscută sub numele de RAIN. Nu vreau să vă spun prea multe despre aceste elemente, întrucât cel mai bine este să le aflați pe cont propriu. Aici începe realizarea, când deja se caută soluții pentru o tulburare care, inițial, s-a negat.
Să înveți și să progresezi reprezintă o recompensă în sine.
Dacă simțiți că ceva nu decurge bine sau că doriți să abandonați lectura, nu-i problemă. Aceleași gânduri le-am avut și eu. Am trecut pe aici și de aceea vreau să încurajez cititorii să nu renunțe la lectură. Chiar dacă este nevoie de zile de pauză.
În 2009, Phillippa Lally și colegii ei de la University College London au publicat un studiu intitulat „How Habits Are Formed: Modelling Habbit Formation in the Real World”. Au descoperit că este nevoie de un interval de 18 până la 254 de zile pentru ca un comportament să devină „automatism”.
Mai multe aș vrea să vă las pe voi să descoperiți! Acest volum merită o șansă și le mulțumesc din suflet prietenilor de la Editura Curtea Veche Publishing pentru posibilitatea de a mă delecta cu o lectură precum Îmblânzirea anxietății de Judson Brewer.
Vă doresc lecturi frumoase în continuare! ?
Sigur este o carte pentru mine. Pe mine cititul despre anxietate m-a ajutat cel mai mult in lupta cu tulburarile de panica. Te intelegi altfel pe tine dupa ce ti se explica ce si cum.