Dacă îți dorești o piele hidratată și catifelată, să știi că ai nevoie de produse special dedicate, al căror rol este chiar acesta: de a hidrata pielea în profunzime, lăsând-o catifelată la atingere. Magazinele online și buticurile sunt pline. Însă cum știi că ai nevoie de o loțiune de corp, cremă, unt sau ulei? Care este diferența dintre acestea?
Chiar dacă toate au rolul de a hidrata pielea, trebuie să știi cu exactitate de ce ai nevoie. Una dintre principalele diferențe dintre cremă, loțiune, unt și ulei de corp este însăși textura. Mai multe îți voi explica în rândurile care urmează.
Loțiune de corp
Loțiunile de corp sunt cele mai light produse destinate hidratării corpului. De obicei, au o nuanță de alb, o textură cremoasă, însă destul de fluidă. Acest lucru se datorează cantității de apă folosite la producerea loțiunilor de corp, anumitor umectanți (ingrediente precum acidul hialuronic sau glicerina) și cantității mici de emolienți (ingrediente cremoase/uleioase care au rolul de a “bloca” apa în piele).
Loțiunile corpului sunt foarte hidratante, ceea ce înseamnă că “încarcă” pielea cu multă apă. Cu toate acestea, atunci când vine vorba despre pielea uscat[, care este cauzată de o lipsă de uleiuri de protecție pe piele, loțiunile sunt adesea prea ușoare pentru a ajuta. Pur și simplu nu conțin suficiente uleiuri care formează bariere care pot de fapt să etanșeze umezeala în piele.
Din acest motiv, loțiunile pentru corp sunt perfecte pentru persoanele care au pielea grasă, deoarece nu oferă senzația de piele încărcată, uleioasă. Ele sunt, în altă ordine de idei, o alegere excelentă pentru oricine are pielea normală și nu este adept al texturilor groase.
Desigur, chiar și persoanele cu piele uscată pot folosi loțiune de corp, însă în cazul acestora, loțiunea, va lăsa impresia de prea puțin. Nu va oferi niciodată hidratarea de care pielea are nevoie.
De menționat este faptul că unele țări, precum Rusia sau Japonia, asociază termenul de loțiune, mai degrabă cu tonerele sau esențele. Dacă vreodată cumpărați de la ei, nu vă lăsați păcăliți de această diferență.
Cremă de corp
Următoarea pe listă, imediat după loțiunea de corp, este crema de corp. Cremele de corp, deși seamănă foarte mult cu loțiunile la culoare, sunt puțin mai groase, însă nu atât de fluide. Comparativ cu loțiunile, cremele pentru corp conțin mai puțină apă și au mai multe substanțe emoliente.
Tocmai de aceea, acestea sunt perfecte pentru a crea un strat protector hidratant la nivelul pielii. Ambele, loțiunea și crema pentru corp, conțin o cantitate similară de umectanți, ca urmare ambele sunt în măsură să contracareze deshidratarea în piele.
Cremele de corp pot fi folosite pentru toate tipurile de piele. Cu toate acestea, s-ar putea ca pentru persoanele cu piele grasă să fie puțin prea mult. Pentru alții, însă, cremele de corp sunt perfect, mai ales pe timp de iarnă, când pielea suferă din cauza schimbărilor de temperatură.
O cremă de corp poate oferi oricând, atunci când vorbim despre pielea uscată sau deshidratată, nivelul dorit de hidratare. Fără a avea senzația că pielea este încărcată sau prea grasă.
Brandurile, când vine vorba despre denumirea produselor, nu sunt foarte consecvente. Ocazional, s-ar putea să găsiți loțiuni fluide comercializate sub denumirea de cremă sau creme mai puțin fluide, cu textură consistentă, comercializate sub denumirea de loțiune.
Acesta este motivul pentru care, înainte de a cumpăra ceva, mai ales de pe internet, este bine să citiți părerile altora. Să vedeți părerea unui utilizator, care a intrat deja în contact cu produsul pe care-l dorești și tu.
Citește și SPF Isntree Hyaluronic Acid Watery Sun Gel: Review.
Unt de corp
Unturile de corp sunt cu adevărat unice. Spre deosebire de loțiunile și cremele de corp, unturile pentru corp nu conțin deloc apă. Acestea sunt de obicei realizate dintr-un amestec de unt de plante, cum ar fi unt de cacao sau unt de shea și uleiuri de plante, cum ar fi ulei de jojoba, ulei de migdale și multe altele.
Uleiurile și untul din compoziție ajută la crearea unui sigiliu de protecție, care împiedică evaporarea umezelii din piele.
Întrucât uleiurile sunt lichide la temperatura camerei, iar unturile solide, mixul format nu este altceva decât un produs care are o textură asemănătoare smântânii. Mixate într-un blender, acestea se pot transforma în produse cu textură ușoară, aerisită, care nu afectează deloc proprietățile de hidratare ale untului.
Cu toate acestea, este important să ne amintim că unturile pentru corp hidratează pielea, dar fac acest lucru prin crearea acelui strat protector. Întrucât sunt făcute fără apă sau agenți umectanți, nu pot hidrata pielea pe cont propriu, așa că sunt cel mai bine utilizate imediat după duș, atunci când pielea este deja saturată cu apă.
În unele cazuri, există unturi de corp, care par a fi, de fapt, creme pentru corp. Acestea conțin mici cantități de apă și umectanți, dar, în mare parte, formula are la bază unturi din plante sau uleiuri cu texturi foarte solide. Acestea sunt mult mai hidratante decât unturile de corp obișnuite.
Unturile pentru corp sunt perfecte pentru persoanele cu pielea uscată, deoarece oferă acestea exact ceea ce îi lipsește. De asemenea, sunt excelente pentru a fi folosite pe zonele cele mai uscare ale corpului, precum coate sau genunchi.
Ulei de corp
Dintre toate produsele pe care le-am enumerat mai sus, uleiul de corp este cel mai special, să zic așa. Aceste uleiuri, special dedicate pielii, cu textură alunecoasă și fluidă, sunt văzute de unii ca fiind produse de lux și de către alții ca fiind o pierdere de bani.
Uleiurile pentru corp sunt, de obicei, realizate din amestecuri de uleiuri vegetale diferite, dar ele pot include, de asemenea, ingrediente emoliente cu o textură alunecoasă similară, cum ar fi trigliceridele caprilice. Puteți cumpăra tot felul de uleiuri de corp sau puteți să vă faceți propriul ulei prin amestecarea uleiurilor de plante preferate.
Unele uleiuri pentru corp sunt infuzate cu shimmer, astfel încât acestea pot fi utilizate în timpul zilei pentru a da pielii strălucire. Altele sunt realizate cu emulgatori care permit uleiului să fie clătit de pe piele. Un produs asemănător cleanser-ului.
Poate că nu știai, dar uleiurile pentru corp, la fel ca unturile pentru corp, nu au apă în compoziție. Ca urmare, nu pot oferi hidratare profundă pe cont propriu. Recomand ca acestea să fie folosite fie în timpul dușului, fie imediat după acesta.
Chiar dacă pot fi folosite de oricine, s-a observat faptul că persoanele cu piele uscată preferă mai mult să achiziționeze uleiuri de corp.
Voi știați care este diferența între toate acestea? Ce obișnuiți să folosiți cel mai des?
Deși de multe ori am văzut asemănarea foarte mare dintre creme și loțiuni, am găsit și creme care erau aproape unturi.
Util articolul!
Adevărul este că mai și seamănă între ele, deci confuzia este ușor de făcut! Mulțumesc de vizită!
Eu am pielea uscata si vara folosesc de obicei crema de corp, iar iarna unt de corp. Uleiurile de corp nu prea sunt pe gustul meu, inca nu am gasit ceva care sa intre imediat in piele si sa nu lase pielea uleioasa…
Offf! Sperăm pe viitor la ceva mai bun!
Eu le ador pe toate. Unturile de corp imi place cele de la The Body Shop, cele cu textura de iaurt si momentan folosesc o lotiune de la Mixa.
Nu am încercat! Mersi de pont!
Cel mai des folosesc lotiune de corp, dar iarna ador unturile de corp. Sunt senzationale.
Folosesc in special lotiune si crema de corp. Nu, nu stiam exact care sunt diferentele.
Sper că articolul a fost de folos!
Poti deveni usor confuz cand vezi atat de multe produse. Mersi pentru informatiile in plus. 😀 Ulei de corp si unt de corp folosesc mai rar. Cel mai des folosesc lotiune sau crema.
Cu mare drag! Mulțumesc de vizită!
Multumim ca „ai facut lumina”. ? Nu am mai gasit nicaieri aceste lamuriri…
Cu mare drag! Te îmbrățișez și mulțumesc de vizită!