Metode contraceptive: un subiect despre care foarte multe persoane refuză să vorbească public. O formă de libertate pe care nu o vom percepe niciodată ca atare. Mai degrabă, pentru unele dintre noi, o durere de cap. Mai ales când ne gândim la cum ne afectează acestea pielea.
Pilulele contraceptive au fost aprobate ca metodă de contracepție încă din 1960. Și tot de atunci, milioane de femei au administrat pilule nu doar pentru a preveni o sarcină, ci și pentru a trata probleme hormonale.
Așadar, în timp ce contraceptivele orale sunt cea mai cunoscută metodă de a evita o sarcină nedorită, mai există și alte metode prin care se poate face asta. Metode mai avansate, nu de mult descoperite. Printre acestea se numără DIU, plasturele contraceptiv, inelul contraceptiv etc.
Este interesant modul în care aceste metode contraceptive funcționează. Însă ce-ați spune dacă am merge puțin mai departe? Aș vrea ca, împreună, să vedem cum ne pot afecta acestea pielea. Rămâneți până la final! Promit că acest articol va fi unul interesant. (Mai ales dacă subiectul este unul de care sunteți pasionați și voi).
Hormonii
Pentru a înțelege modul în care diferite forme contraceptive afectează pielea, este important să cunoaștem cum funcționează hormonii, de fapt. În mod normal, ciclul menstrual se întinde pe o perioadă de 28 de zile. Fiecare dintre aceste zile este diferită din punct de vedere hormonal.
Știați că estrogenul este hormonul dominant în prima jumătate a ciclului, iar progesteronul este hormonul dominant în a doua jumătate?
Hadley King, dermatolog certificat din New York spune că imediat după aceea, nivelul de estrogen și progesteron scade în faza ciclului premenstrual și mai apoi apar sângerările.
Hormonul masculin, testosteronul, rămâne la un nivel destul de constant pe tot parcursul ciclului, deci relativ vorbind, testosteronul este mai mare în comparație cu hormonii feminini înainte și în timpul menstruației.
Nivelul crescut, de la mijlocul ciclului menstrual, a progesteronului stimulează creșterea producției de sebum, iar un nivel mai ridicat de testosteron relativ în jurul menstruației stimulează, de asemenea, mai multă producție de sebum.
Rezultatul? Ten gras, pori blocați și acnee. Potrivit lui King, aproximativ 60% dintre femeile care se confruntă cu acnee au parte de aceste experiențe perimenstruale. Aceste probleme apar, în deosebi, cu 7-10 zile înainte de sângerare și, mai apoi, odată cu începerea sângerării.
Mai trebuie să știi despre aceste metode contraceptive că…
Atunci când ne gândim la diferitele metode contraceptive, trebuie reținut un aspect foarte important: În general, estrogenul ajută la diminuarea acneei, în timp ce unele progestine sunt mai androgenice și altele sunt anti-androgenice, unde androgenii pot crește de fapt producția de sebum și pot contribui la stimularea apariției acneei.
Sherry Ross, MD, OB-GYN și expert în sănătatea femeilor din Santa Monica, ia în calcul și sensibilitatea pacientului la acești hormoni. Sensibilitatea la estrogen și progesteron artificial sau sintetic.
„Există multe mărci diferite de contraceptive orale, fiecare variind în tipurile și dozele acestor doi hormoni cheie”, spune ea. „Unele femei sunt mai sensibile la unul sau ambii hormoni, exacerbând efectele secundare, cum ar fi acneea.”
Totuși, acneea nu este singura afecțiune a pielii care s-ar putea dezvolta în timp ce se utilizează aceste metode contraceptive. Multe alte forme de contracepție care conțin mai puțin progesteron pot conduce la piele uscată.
Din cauza efectului pe care metodele contraceptive îl pot avea asupra producției de sebum, pielea va fi mai puțin uleioasă, poate chiar extrem de uscată și se va descuama.
Melasma este o altă afecțiune a pielii care ar putea fi provocată. Melasma sau petele întunecate, puternic pigmentate pe față, este un alt efect secundar al pilulelor. Desigur, pentru cei predispuși la această condiție.
Citește și Polenul și modul în care ne poate afecta pielea.
Diferite metode contraceptive și cum ne afectează acestea pielea
Contraceptive orale (pilulele)
Ce sunt acestea?
Pilulele contraceptive sunt o formă de contraceptive combinate care au la bază doi hormoni, estrogenul și progesteronul. Acestea se iau zilnic. Mai mult decât atât, sunt considerate benefice pentru acneea hormonală, deoarece estrogenul pe care îl conțin poate suprima producția de androgeni a ovarelor și poate crește o proteină numită globulină de legare a hormonilor sexuali în sânge.
Această proteină leagă testosteronul liber în sânge, deci există mai puțin testosteron disponibil pentru a stimula producția de sebum și acnee.
Cum pot afecta pielea?
Multe pilule sunt perfecte în reducerea și prevenirea acneei hormonale, dar totul depinde de care contraceptive orale alegeți. În mod ideal, pilulele care conțin mai puțini androgeni, vor ajuta la prevenirea acneei și la îmbunătățirea calității pielii în general.
Pilulele care conțin progesteron cu androgeni ar putea face ca acneea să se dezvolte mult mai mult.
„Diferite formulări au efecte diferite, deoarece unele progestine sunt mai androgenice și pot crește producția de sebum, în timp ce alte progestine sunt anti-androgenice (blochează receptorii androgeni) și pot scădea producția de sebum” spune King.
Drospirenona este un progestin care are o activitate deosebit de ridicată anti-androgen, motiv pentru care pilulele contraceptive orale cu acest progestin, inclusiv Yasmin și Yaz, tind să fie deosebit de utile pentru tratarea acneei hormonale.
Adresați-vă medicului vostru pentru pilule cu niveluri mai ridicate de estrogen și niveluri mai scăzute de progesteron. Cel mai probabil, veți fi nevoite să încercați mai multe branduri pentru a vedea ce vi se potrivește.
În cazul meu, Yaz sau Yasmin nu sunt ceea ce trebuie. Sunt alergică la unul dintre ingredientele pe care acestea le au la bază.
Injecția contraceptivă (cunoscută și sub denumirea Depo-Provera, Sayana Press sau Noristerat)
Ce este aceasta?
Injecția contraceptivă este o substanță care conține fie doar progestin, fie atât un progestin, cât și un estrogen. Un pacient care utilizează injecție contraceptivă ca formă de control trebuie să facă doza o dată pe lună sau o dată la trei luni, în funcție de marcă.
Injecția contraceptivă nu este reversibilă, deci odată injectată, nu puteți „opri administrarea” așa cum se poate cu pilulele contraceptive.
Cum poate afecta pielea?
Depo-Provera, o injecție contraceptivă numai cu progestativ poate crește riscul apariției acneei, deoarece progesteronul utilizat în hormonii injectabili poate face pielea mai uleioasă.
Dispozitivul intrauterin (cunoscut și sub denumirea de DIU)
Ce este acesta?
Un DIU este o bucată de plastic flexibilă, în formă de T, care este introdusă în uter pentru a împiedica sperma să fecundeze un ou. Uneori, inserarea acestui dispozitiv poate fi dureroasă, dar această formă de control poate dura între 3-12 ani.
Cum poate afecta pielea? 
Opțiunile DIU hormonale cu doză mai mare, precum Mirena și Liletta, conțin progestinul levonorgestrel. King explică că, într-un studiu realizat, 35% dintre participanți au raportat acnee. DIU-urile hormonale cu doză mai mică, cum ar fi Kyleena, Jaydess și Skyla, conțin, de asemenea, levonorgestrel, dar la doze mai mici decât Mirena și Liletta. În acest caz, studiile au arătat că acneea a fost raportată de 3-10% dintre utilizatori.
DIU non-hormonale, cum ar fi DIU de cupru, nu va afecta nivelul hormonilor, deci acneea nu va apărea sau nu se va înrăutăți.
Implantul contraceptiv (alias Nexplon și Jadelle)
Ce este acesta?
Implantul contraceptiv constă într-o tijă mică de plastic care este inserată în brațul superior, chiar sub piele, de către un medic. Acest tip de metodă contraceptivă eliberează progesteron în corp și poate dura aproximativ 3 ani.
Cum poate afecta pielea?
Implanturile precum Nexplon și Jadelle sunt contraceptive numai cu progestativ. În acest sens, King spune că “implantul Nexplon conține un progestin numit etonogestrel, iar în unele studii, aproximativ 12-13% dintre persoanele care utilizează Nexplon au raportat acnee nouă sau agravată, în timp ce un procent similar au raportat o îmbunătățire a acneei lor”.
Implantul Jadelle conține un progestin numit levonorgestrel. În studii, mai puțin de 1% dintre utilizatori au oprit medicamentul din cauza acneei.
Inelul contraceptiv (cunoscut și sub denumirea NuvaRing)
Ce este acesta?
Inelul contraceptiv este un inel flexibil, circular, care este introdus în interiorul vaginului la fiecare trei săptămâni (cu o pauză de o săptămână între utilizări), deoarece eliberează încet atât estrogen, cât și progestin prin peretele vaginal în sânge.
Cum poate afecta pielea?
Inelul contraceptiv are hormoni asemănători cu contracepția orală, dar cazurile de acnee sunt mai reduse aici. Studiile au arătat că utilizatorii de inele au raportat mai puține probleme cu acneea, în comparație cu utilizatorii de pilule după 3-13 luni de utilizare.
Plasturele contraceptiv (cunoscut și sub numele de Xulane)
Ce este acesta?
Plasturele contraceptiv este un plasture transdermic pe care se poartă pe brațul superior, stomac, fese sau spate și eliberează atât hormoni de estrogen, cât și progestin pentru a preveni sarcina.
Trebuie aplicat un nou plasture pe piele în fiecare săptămână timp de trei săptămâni, singura pauză făcându-se în cea de-a patra săptămână.
Cum poate afecta pielea?
Deși plasturele contraceptiv conține atât estrogen, cât și progesteron, există puține cercetări asupra modului în care plasturele afectează acneea. Într-un mic studiu, acneea s-a îmbunătățit în 33% dintre cazuri, s-a înrăutățit în 17% dintre acestea și a rămas la fel în 50% din ele, după șapte luni de utilizare.
Pilula de a doua zi (Planul B)
Ce este aceasta?
Pilulele de a doua zi sunt pilulele cu levonorgestrel care pot fi luate în maxim 72 de ore de la contactul sexual neprotejat pentru a preveni sarcina.
Opțiunea de contracepție de urgență, adică planul B, oferă o doză mare de progesteron. Altfel spus, această pilulă păcălește organismul și-l face să creadă că deja există o sarcină. King spune că această pilulă “fie împiedică eliberarea unui ou, fie mărește mucoasa uterului astfel încât, dacă un ou a fost deja fertilizat, să nu poată implanta în uter și să înceapă să se dezvolte”.
Cum poate afecta pielea?
Deoarece pilula determină o creștere accentuată a nivelului de progesteron în organism și apoi scade brusc la scurt timp după, o înrăutățire temporară a acneei este un efect secundar, observat atunci când se ia această formă de control ocazională.
Nu ezitați să vă informați de fiecare dată și să vă consultați cu medicul!
Comentarii 1