Pistruii – în trecut, erai considerat ciudat dacă îi aveai. În prezent, toată lumea își dorește pistrui. Nu-i așa cum lucrurile se schimbă brusc? Chiar și eu am pistrui, iar cel mai mult sunt vizibili vara. Deși la modă acum, cu câțiva ani în urmă nu m-am simțit tocmai norocoasă să-i am. Încercam să-i ascund pe cât posibil, pe când acum, aș da orice să fie și mai vizibili decât sunt.
Acum vorbim despre pistrui ca fiind un lucru cool. Observ tot mai multe persoane care încearcă să își facă pistrui fie prin machiaj, fie tatuaje, fie prin simplele filtre de pe social media. Și, totuși, ce sunt pistruii, de fapt? De ce există pistruii? Pentru majoritatea oamenilor, aceștia sunt un adevărat mister.
Ce sunt pistruii?
Terri Raymond, medic dermatolog și estetician, în cadrul SK Dermatology, Englewood Cliffs, New Jersey ne explică faptul că pistruii se formează datorită unei combinații de factori genetici și factori de mediu. Aceasta mai adaugă următoarea informație: „Variația genelor, inclusiv gena MC1R, este asociată cu un tip de pistrui numit ephelides”.
Acest tip de pistrui este determinat de genetica fiecăruia. Cu fiecare expunere la soare, pistruii vor deveni mai evidenți și mult mai închiși la culoare.
Al doilea tip de pistrui este numit lentigines. Pistruii aceștia nu sunt altceva decât rezultatul expuneri la razele UV. Ei sunt prezenți, de obicei, în zonele pe care le expunem cel mai des la soare și își păstrează culoarea pe tot parcursul anului.
Voi aveți pistrui? În care dintre aceste categorii vă încadrați? Eu sunt, cu siguranță, în cea de-a doua categorie. Zona în care aceștia persistă este nasul.
Pistruii sunt o modalitate prin care pielea luptă cu razele soarelui. Ei apar datorită creșterii producției de melanină din piele care, la rândul său, apără pielea de razele UV.
În acest sens, Adriana Lombardi, director Skin Cancer & Cosmetic Center of NJ, spune: pistruii sunt considerați a fi un mecanism natural de apărare pe care organismul îl creează pentru a preveni arsurile solare.
Cu cât pielea unei persoane este mai închisă, cu atât aceasta conține mai multă melanină. Melanina este, de fapt, reprezentată de niște celule pigmentare, care acționează precum un SPF natural.
Cu toate acestea, chiar dacă pielea este închisă la culoare, asta nu înseamnă că se poate sări peste SPF! Este esențial, dacă nu obligatoriu, ca SPF-ul să fie folosit zilnic!
Deși Academia Americană de Dermatologie recomandă folosirea unui SPF cu cel puțin 15 factor de protecție, eu tind să recomand mai mult. Luați în calcul SPF-urile cu protecție mare. SPF-urile cu protecție 15 nu sunt chiar SPF-uri. Le-aș numi, mai degrabă, creme.
Luați în calcul atât când stați doar în casă, cât și atunci când ieșiți în oraș, SPF-urile cu protecție mare. 30, 45, 50+. Acestea ar trebui să fie o prioritate!
Care este diferența dintre pistrui, pete solare și alunițe?
Pistruii, petele solare și alunițele nu sunt același lucru. Iată câteva întrebări care ne vor ajuta să identificăm diferența dintre acești termeni.
Unde apar?
Pistruii și petele solare apar sub formă de decolorări plate pe piele. Alunițele se pot găsi sub multe forme și dimensiuni. Ele pot fi plate sau dimpotrivă, destul de proeminente și, uneori, deranjante.
În timp ce pistruii și petele solare apar sub formă de clustere pe zonele expuse la soare (față, gât, piept, brațe, spate), alunițele pot apărea oriunde.
Ce culoare au?
Pistruii sunt ușor colorați. Ei pot avea o culoare maronie sau chiar roșiatică. Petele solare sunt puțin mai închise la culoare decât pistruii. Alunițele, în schimb, pot varia când vine vorba de culoare. Pot avea culori mai deschise, dar și culori mai întunecate. Pot fi chiar și albastre.
Care este cauza apariției lor?
Factorii genetici pot fi o cauză comună. Cu toate acestea, chiar dacă, de cele mai multe ori, pistruii și petele solare sunt cauzate de razele UV, alunițele sunt pur genetice.
Care este forma și mărimea lor?
Nu există o descriere general valabilă. Pistruii, petele solare și alunițele pot avea forme și mărimi diferite. În general, pistruii sunt cei mai mici. După aceea urmează alunițele și ultimele sunt petele solare. Cu mențiunea că, nu de fiecare dată, se ține cont de această regulă.
Atunci, însă, când observăm că acestea își schimbă dimensiunea considerabil ar trebui, cât de repede posibil, să consultăm un medic.
La ce vârstă pot apărea?
Pistruii apar, cel mai frecvent, în primii 20 de ani. Persoanele mai tinere sunt cele care au cel mai des pistrui. Aceștia, din păcate sau din fericire, după cum consideră fiecare, devin mai proeminenți odată cu înaintarea în vârstă.
Petele solare apar după această vârstă. De exemplu, schimbările hormonale, datorate medicamentelor sau sarcinii, pot crește sensibilitatea corpului nostru la radiațiile ultraviolete.
Cât despre alunițe, cele mai multe apar înainte de pragul de 25 de ani. Toate alunițele noi, însă, ar trebui să fie examinate anual la medic. Unele dintre ele pot fi cancerigene.
Cum evoluează?
Pistruii tind să nu își schimbe forma în timp. Petele solare, pe de altă parte, de multe ori se pot extinde. De aceea, niciodată nu strică un consult regulat la medicul dermatolog.
Alunițele se schimbă în funcție de tipul lor, dar, în general, nu cresc în dimensiune și, de asemenea, trebuie monitorizate cu examinări anuale pentru a verifica dacă există modificări, care ar putea conduce la cancer de piele.
Există vreo metodă prin care putem preveni pistruii?
Știu foarte bine că există persoane care se întreabă dacă există vreun mod prin care putem preveni pistruii. Ei bine, dacă nu sunt pe placul vostru, atunci trebuie știut următorul aspect: nu se pot preveni, însă se pot proteja prin aplicarea zilnică a protecției solare.
Aplicând protecție solară, de asemenea, aceștia nu vor fi atât de vizibili precum inițial. În altă ordine de idei, este recomandat ca în jurul orelor de vârf, să se stea în casă. Asta nu însemnă că nu trebuie să aplicăm SPF. Încă nu îmi pot da seama de ce unele persoane nu realizează cât de important este să folosești protecție solară.
Razele UV sunt mult prea puternice pentru a nu pătrunde și în locuință. Dar, desigur, fiecare are libertatea de a acționa după cum consideră.
Chiar și copiii trebuie să folosească SPF. Pentru aceștia se poate opta pentru un SPF 30 sau SPF 50. Există multe SPF pentru copii pe piață. La fel de bine, varietatea este și mai mare în cazul adulților. Voi ce SPF-uri folosiți pentru copii? Dar pentru voi?
Citește mai multe despre SPF aici.
Unul dintre medicii menționați anterior mai spune că vitamina C și retinolul ar ajuta la diminuarea culorii pistruilor. Cu toate acestea, există și alte soluții. Însă dacă este să amintesc despre acestea, nu le-aș spune neapărat metode de prevenție.
În discuție intră tratamentele pentru eliminarea pistruilor. (Deși chiar nu știu de ce ar vrea cineva să-i elimine). Printre aceste tratamente se numără cele cu laserul, peelingurile chimice, dar și alte produse care elimină culoarea acestora.
Sunt pistruii periculoși?
Pistruii nu sunt un motiv de îngrijorare. Singurul lucru care trebuie știu este că zonele în care se află pistrui au parte de mai multă expunere la soare.
Medicii ne avertizează cu privire la faptul că ar trebui să acordăm atenție tuturor pistruilor, petelor pigmentate și alunițelor de pe corp. Sub îndrumarea acestora, mai apoi, putem acționa în consecință, după cum credem că este mai bine.
Sper ca v-a plăcut acest articol! Să ne auzim data viitoare cu bine!
Comentarii 1