Mi-am dorit să abordez de foarte mult timp acest subiect. Iată-mă aici, așadar, dând curs unor informații prețioase despre polen și modul în care acesta ne poate afecta pielea. Polenul nu este prietenul vostru? Atunci vă puteți lua adio de la serile de vară petrecute în grădina cu flori din spatele casei.
Sezonul de vară va fi o adevărată provocare! S-ar putea să vă amintiți de momentele frumoase, însă, cu siguranță, nu o să uitați nici de sutele de senzații de strănut și strănuturi.
Cu toate acestea, dincolo de alergiile pe care polenul le poate cauza, acesta poate afecta chiar și pielea. Această substanță fină, sub formă de pulbere evacuată din plantă în timpul germinării este unul dintre agresorii numeroși ai mediului. Ba este încadrat la categoria factorilor poluanți.
Suntem conștienți de efectele pe care fumul, razele UV și lumina albastră de la smartphone și computer le pot avea asupra noastră. Ceea ce neglijăm, adesea, este polenul. Un factor trecut aproape complet cu vederea.
Cum afectează polenul pielea noastră?
Dija Ayodele, estetician și fondator Black Skin Directory spune că problema cu polenul este modul în care acesta afectează bariera pielii, stratul cel mai exterior al suprafeței pielii. Această barieră este precum “ un gard semipermeabil care împiedică bacteriile și germenii să pătrundă mai adânc”.
Ca urmare, atunci când bariera pielii este compromisă, ea devine fragilă, vulnerabilă și ușor iritată. Acest lucru poate spori pierderea umidității pielii. Nu este de mirare că în astfel de momente ne confruntăm cu piele uscată, care se strânge, exfoliată sau chiar cu mâncărimi.
Polenul, alergen fiind, este în topul elementelor care compromit bariera pielii. El este un iritant și poate cauza, în același timp, sensibilitate. Sub acțiunea lui, bariera pielii este incapabilă să funcționeze la capacitate maximă.
Polenul din iarbă, copaci și flori poate cauza următoarele probleme: inhalat – poate cauza iritații din interior spre exterior. Așezat pe suprafața pielii – poate provoca reacții adverse și inflamații.
Dacă aveți probleme cu pielea, probleme precum eczeme sau rozacee, polenul poate agrava situația. Reacțiile adverse mai pronunțate vor fi observate mereu la persoanele care suferă de afecțiuni ale pielii. De ce? Pentru că aceste afecțiuni au ca efect slăbirea rezistenței barierei pielii.
Ce spun alți specialiști despre polen?
Sunteți curioși să descoperiți ce spun alți specialiști despre polen? De exemplu, Kate Kerr are un punct foarte interesant de vedere. Afirmă despre polen că este un corp străin pe care corpul nostru încearcă să-l respingă! O piele sănătoase va respinge polenul! O piele a cărei bariere nu este intactă, va lăsa polenul să pătrundă ușor.
Pielea, ca urmare, se inflamează și uite așa apar mâncărimile și mult mai multe inflamații, greu de suportat.
O creștere a nivelului de polen poate afecta, de asemenea, nivelul de colagen – proteina care menține pielea plină și strălucitoare.
Așadar, reacția inflamatorie provocată de polen pe piele este probabil să descompună colagenul pe o perioadă prelungită de timp.
Conform cercetărilor prezentate la întâlnirea anuală a societății pentru Dermatologie de investigație și raportate de WGSN, a fost demonstrat faptul că polenul conduce la un răspuns inflamator pe piele. Dar și la inhibarea producției de colagen.
Cum ne putem proteja pielea de efectele polenului?
Ce putem face pentru a ne proteja pielea? Ei bine, mai întâi de toate, trebuie să ne asigurăm că bariera pielii noastre este 100% sănătoasă. Neafectată de razele solare, protejată la nivel maxim.
Pielea puternică, complet sănătoasă, nu poate fi afectată de polen. În schimb, dacă bariera pielii este compromisă din cauza unei afecțiuni preexistente, ar trebui să ne gândim la cum să abordăm această problemă. Un medic este cel care ne poate oferi răspunsul. Mai apoi, nu ne rămâne decât să acționăm în conformitate.
Putem urma un regim simplu, dar sănătos sau pur și simplu, putem aplica zilnic SPF. Protecția solară, mai ales vara, este esențială. De asemenea, vitamina C, cel mai comun antioxidant utilizat în îngrijirea pielii, poate fi o soluție.
Vitamina C, folosită cu regularitate, poate proteja pielea de factorii poluanți, printre care și polenul. Să nu uităm nici de faptul că vitamina C are rolul de a stimula colagenul.
Pe lângă construirea unei bariere puternice a pielii prin produse, se poate opta și pentru administrarea de antihistaminice.
În plus, un purificator de aer este, de asemenea, o opțiune. Aceste sisteme inteligente de filtrare nu sunt ieftine, dar pot ajuta la curățarea aerului și la minimizarea reacțiilor prin captarea poluanților potențiali, inclusiv a polenului.
Voi aveți probleme cu polenul? Știați că acesta ne poate afecta pielea?
Te-ar putea interesa și Cum ne dăm seama dacă SPF-ul este expirat?
Comentarii 2