Titlu original: RANGE: Why Generalists Triumph in a Specialized World
Număr de pagini: 424
Autor: David Epstein
RANGE a fost cartea pe care am citit-o cu sufletul la gură, notând citate și încercând, în același timp, să înțeleg cât mai mult din ceea ce încearcă să spună David Epstein. Și deși nu știam la ce să mă aștept, întrucât titlul nu-mi spunea prea multe, timid, am înaintat în lectură. Iar ceea ce am descoperit a fost un adevărat univers al cunoașterii, dezvoltat pe baza studiilor, experienței autorului și a unor personalități importante din diferite domenii de activitate.
Nu cred că se putea să nimeresc mai bine de-atât! Am citit RANGE, imediat după Sursa, carte apărută tot la editura Publica. Atât de bine s-au completat aceste două lecturi, de nici nu vă închipuiți. Asta nu înseamnă că RANGE se leagă de această carte. Nicidecum. Însă am simțit nevoia de a preciza asta, deoarece poate există printre voi doritori de mai multă nonficțiune, așa ca mine.
David Epstein ne vorbește în RANGE despre diversitate, dar și despre răbdare. Despre ceea ce am putea crede că ne face fericiți și despre fericirea pe care o descoperim, mult mai târziu, cea inițială fiind doar o plăsmuire. Ceva de moment. La fel de bine, ceea ce nu ne aduce împlinire în primă instanță, ne poate împinge spre un viitor strălucit. O versiune a noastră care să dea lovitura – să își atingă idealul și să se simtă, în sfârșit, în largul ei. Datele colectate de autor, dar și părerile experților sunt relevante, întreaga carte bazându-se pe exemple concrete. Unele dintre aceste personalități exemplare sunt chiar Tiger Woods și Roger Federer.
De asemenea, mi-a plăcut foarte mult modul în care Epstein explică conceptul de diversitate. Pentru prima dată în viață, după ce am terminat facultatea, pot spune că înțeleg rolul pe care materiile le-au avut. Am fost profil Finanțe și Bănci, însă mereu m-am întrebat la ce folos să fac sport, de ce încă mai fac matematică și rezolv probleme care nu au nicio legătură cu finanțele. De ce am mai studiat fundamentele serviciilor sau marketing? Ei bine, prin RANGE am realizat că toate aceste discipline, deși enervante uneori, pentru că nu erau punctul meu de interes, mi-au dezvoltat capacitatea de a face conexiuni.
Sunt sigură că majoritatea studenților își pun întrebări de acest gen. Și eu am făcut-o, însă nu m-am simțit mai aiurită (să zic așa), decât atunci când am citit RANGE. Cum de nu mi-am dat seama de metoda aceasta, de a familiariza studenții cu cât mai multe domenii, pentru a le fi mai ușor pe viitor? Știu că vă simțiți și voi. Este normal. Dar aștept să citiți RANGE. Aștept părerea voastră cu privire la diversificare sau generalizare.
A fi generalist, până la urmă, are beneficii. Nimeni nu zice, însă, că nu trebuie să ne specializăm. După cum spune și David Epstein, toți o facem la un moment dat. Fie că vorbim despre domeniul economic, sportiv sau medical. La o anumită vârstă dorim să ne specializăm, pentru a aprofunda ceea ce ne stârnește cel mai mult interesul.
Analogiile, din nou, stau la baza cărții, autorul comunicându-ne cât de ușor ne este să ne integrăm într-un domeniu nou dacă le facem. Cât de ușor ne este să rezolvăm probleme, chiar dacă suntem pentru prima dată față în față cu ele. De ce să fii un insider, când poți fi un outsider? Outsiderii sunt, întotdeauna, cei care pot veni cel mai repede cu un răspuns, cu o soluție. De ce? Pentru că au mai multe cunoștințe, nu doar dintr-un domeniu, ci dintr-o multitudine.
Citește și Viața secretă a cadavrelor de Mary Roach.
Epstein ne explică și importanța versiunii umane care suntem în acest moment. Cine suntem acum, ci nu cine am fost în trecut. Iar în acest sens, un citit mi-a plăcut foarte mult. Chiar nu am cum să nu vi-l comunic. Îl las mai jos:
Deoarece personalitatea se schimbă mai mult decât ne așteptăm pe măsură ce trece timpul și acumulăm experiență în diferite contexte, suntem insuficient echipați pentru a ne fixa scopuri bătute-n cuie pe termen lung odată ce trecutul nostru a fost scurt și nu ne-a permis să avem decât puține experiențe într-o varietate restrânsă de contexte. Fiecare „istorie a mea” continuă să evolueze. Cu toții ar trebui să ținem seama de înțelepciunea lui Alice, care, când Grifonul din Țara Minunilor i-a cerut să-i spună povestea ei, a decis să înceapă cu aventura ei din acea dimineață. „Nu are rost să ne întoarcem la ziua de ieri”, a spus ea, „fiindcă atunci eram o persoană diferită.” Alice a surprins un grăunte de adevăr, cu profunde consecințe pentru cel mai bun mod de a maximiza calitatea afinităților noastre ocupaționale.
Exemplarul pe care-la am, tot este subliniat, plin de sticky notes. Știți ce înseamnă asta? Că în RANGE există informație prețioasă, pe care ar fi păcat să o treceți cu privirea. Vă recomand această lectură, chiar dacă nu citiți foarte des nonficțiune. Este un must have în biblioteca oricui, dar mai ales în biblioteca persoanelor care sunt de părere că dacă tata este medic, trebuie să urmez și eu medicina. Dacă nu am reușit să învăț să cânt la chitară, nu pentru că este greu, ci pentru că nu-mi place, trebuie să continui pentru că dacă renunț înseamnă că sunt un laș și nici atât nu pot face. Total greșit, dragilor! Niciodată nu este prea târziu pentru a vă urma pasiunea. Pentru a căpăta experiență și pentru a încerca ce credeți că vă place.
Nu uitați că pe tot parcursul vieții ne dezvoltăm, chiar dacă nu din punct de vedere fizic. Informația, însă, este prețioasă, iar creierul, dacă nu-l ajutăm și nu-l stimulăm va fi asemenea unei mașini căreia am uitat să-i mai facem distribuția sau să-i schimbă cauciucurile.
Îmi place cum scrie David Epstein, pentru că spune totul pe față. Nu se învârte în jurul cuvintelor, ci exprimă, clar, logic, la subiect, tot ceea ce și-a dorit să ajungă și la publicul larg. Un autor ca acesta, mi-aș dori să tot găsesc. Noroc cu editura Publica, care traduce niște titluri de cărți EX-CE-LEN-TE. Nu le pot rezista, sincer!
Voi ați citit RANGE? Dacă nu ați făcut-o și aveți nevoie de un impuls, de o mână invizibilă care să vă motiveze, alegeți-l pe David Epstein cu RANGE. Și nu uitați de pix pentru a vă nota tot ceea ce este important. Există informații din abundență. Aveți ce să marcați și ce să învățați. Și să aplicați, desigur.
Câteva citate din RANGE: De ce triumfă generaliștii într-o lume specializată
[…] este nevoie de timp – și adesea de un start întârziat – pentru o dezvoltare multilaterală pe plan personal și profesional, dar că merită plătit acest preț.
A începe ceva nou când ești în floarea vârstei creează aceeași impresie. Este celebră afirmația lui Mark Zuckerberg că „tinerii sunt pur și simplu mai deștepți”. Și totuși în sfera înaltei tehnologii este de aproape două ori mai probabil ca un fondator de 50 de ani să lanseze o companie de mare succes decât unul de 30 de ani, iar cel de 30 de ani are șanse mai mari de succes decât unul de numai 20. Cercetători de la Northwestern University și de la MIT, precum și Oficiul pentru Recensăminte din SUA au studiat noile companii de înaltă tehnologie și au arătat că printre start-up-urile cu cea mai rapidă creștere vârsta medie a fondatorului era de 45 de ani în momentul în care a fost lansată compania.
Cu cât o provocare este mai restrictivă și mai repetitivă, cu atât este mai probabilă automatizarea ei, în vreme ce marile recompense vor fi culese de cei care pot să preia cunoașterea conceptuală dintr-o problemă sau dintr-un domeniu și să o aplice într-o sferă de activitate pe de-a-ntregul nouă.
Explorarea nu este doar un lux excentric al educației; este un beneficiu esențial.
Cunoașterea este o sabie cu două tăișuri. Îți permite să faci unele lucruri, dar te și orbește în fața altor lucruri pe care ai putea să le faci.
Cam asta am avut de zic. Vreau să vă las vouă plăcerea de a descoperi tainele RANGE. Chiar merită! Din punctul meu de vedere, este una dintre lecturile cele mai bune citite în 2021. Alături de alte câteva titluri, desigur!
Lecturi frumoase! ?
Eu am citit „Gena sportivă” de la același autor – știi, oricum, că vreau s-o citesc și pe aceasta! Merci pentru recenzie!
Nu am citit-o, dar am notat-o! Cu drag! Mulțumesc și eu de vizită!