Începusem Sursa de Dr. Tara Swart anul trecut, pe când nu aveam timpul necesar pentru a mă focusa în totalitate pe vreo carte anume. Anul acesta, mai precis luna septembrie, cu doar câteva zile în urmă, i-am acordat din nou atenție. Am devorat-o pur și simplu și m-am gândit că, plăcându-mi atât de mult, este practic imposibil să nu revin cu o recenzie sinceră. Cu o părere și câteva informații care să vă ajute și pe voi să decideți dacă Sursa. Deschide-ți mintea, schimbă-ți viața este o lectură potrivită și pentru voi.
Înainte de a da curs liber gândurile, vreau să vă las în rândurile care urmează o scurtă descriere a cărții.
Dacă ți-ai putea alege de la viață orice lucruri îți dorești, care ar fi?
Descoperirile din domeniul neuroștiințelor ne dovedesc că putem să ne schimbăm modul de funcționare a creierului.
Creierul tău are peste 86 de miliarde de neuroni, fiecare dintre aceștia fiind pregătit să poarte răspunsurile tale către lumea înconjurătoare. Dar oare mintea ta se concentrează pe cele mai profunde dorințe și valori proprii sau funcționează pe pilot automat?
Tara Swart este convinsă că toți avem puterea de a trăi viețile pe care ni le dorim. Acest lucru este posibil deoarece lucrurile la care aspirăm – sănătatea, fericirea, bogăția, dragostea – nu sunt determinate de forțe misterioase, ci de abilitatea noastră de a gândi, de a simți și de a acționa. Cu alte cuvinte, de creierul nostru.
Sursa se bazează pe ultimele descoperiri din neuroștiințe și te ajută să deblochezi puterea lucrului incredibil și complex care este întregul tău creier. Vizualizându-ți intențiile, înțelegând cum poți atrage lucrurile pe care ți le dorești cu adevărat și devenind conștient de căile urmate de propria minte, ai posibilitatea să trăiești cu adevărat, plin de îndrăzneală și fără regrete.
Apelează la Sursă și eliberează-ți acum adevăratul potențial.
Dr. Tara Swart, specialist în neuroștiințe recunoscut la nivel mondial, ne demonstrează cum putem să valorificăm acest potențial pentru a ne transforma modul de gândire, pentru a atrage asupra noastră ceea ce ne dorim și pentru a profita de oportunitățile care trec zilnic pe lângă noi. Secretul nu are legătură cu forțe misterioase, ci cu puterea incredibilă a Sursei.
Sunt profund recunoscătoare editurii Publica pentru șansa pe care ne-o oferă; de a descoperi lucruri interesante, de a ne informa în cel mai plăcut mod cu putință, adică citind cărți bune, scrise de autori care merită, într-adevăr, remarcați și apreciați pentru efortul de a ne transmite din cunoștințele lor. Iar când vine vorba despre Sursă (creier), nu spun niciodată nu cărților care au la bază acest subiect. Recunosc că neuroștiința este un domeniu complex, care mă pasionează. Medicina este un subiect de care nu mă pot plictisi. Iar cu cât citesc mai multe cărți bazate pe acest subiect, cu atât parcă vreau să ai o și mai mare colecție de lecturi asemănătoare.
Sursa de Dr. Tara Swart nu este o carte ușoară. Ceea ce o face, însă, plăcută la citit este modul în care autoarea își exprimă ideile. Deși o carte complexă, se poate citi nu doar de persoanele cu studii în domeniu, ci și de amatori. De persoane ca mine și ca tine. Limbajul este unul accesibil, iar dacă pe alocuri nu înțelegi unii termeni, oricând le poți căuta însemnătatea. Nu neapărat în altă parte. De multe ori, aceștia sunt explicați pe înțelesul tuturor în carte.
Ceea ce mi-a plăcut atât de mult la această carte nu este neapărat limbajul folosit sau stilul abordat. M-a cucerit informația. Modul în care aceasta a fost expusă și curiozitatea care mă anima după fiecare pagină citită. Sursa este genul de carte pe care nu trebuie să o citești într-o zi. Este o carte care necesită timp, motiv pentru care am parcurs-o în decursul a trei-patru zile. Cam așa, nu îmi amintesc exact. (Să nu luăm în calcul și anul precedent, în care nu am avut timp de aproape nimic).
Citește și Recenzie – Dopamina de Daniel Z. Lieberman si Michael E. Long.
Dr. Tara Swart este o voce puternică a neuroștiinței. Este autoarea care, în câteva capitole, reușește să familiarizeze cititorul cu diferiți termeni de specialitate. Însă cel mai important este că aceasta aduce în prim-plan idee profunde. Creierul modelabil, de exemplu, este o idee pe care aceasta ia decizia de a o exemplifica. Și tot datorită ei, am ajuns la concluzia că, poate nu pare, dar creierul poate fi cel care ne împiedică sau ne propulsează. Puterea de decizie asociată lui este uimitoare. Modul în care alegem să vedem lucrurile, momentul în care decidem să acționăm, acestea au de-a face cu Sursa. Organul cel mai puternic al corpului nostru pe care-l controlăm, oferindu-i, în același timp, șansa de a prelua frâiele viitorului nostru.
Ființa noastră și tot ceea ce suntem nu este altceva, decât rezultatul a ceea ce gândim. Viața noastră și cursul ei nu este decât rezultatul a ceea ce alegem să gândim. Așa considera și Gautama Buddha. Doctorul nostru în neuroștiință, adică autoarea, face referire și la acest principiu și reușește să dezvolte pe baza acestuia câteva pagini interesante de lectură.
De fapt, partea a doua a cărții se bazează pe creierul maleabil. Pe modul în care preluăm controlul. Pe modul în care toți avem acces la creierul nostru. Trebuie doar să știm cum să acționăm, pentru ca acesta să fie cel mai bun prieten al nostru. Să fie în armonie cu ceea ce dorim să facem, tocmai pentru ca viața noastră să nu ia o întorsătură la un moment dat.
Emoțiile, intuiția, convingerile autolimitative, motivația și oscilațiile ei și chiar și dispoziția sunt strâns legate de Sursă. Iar mie, cititor pasionat, adept al non-ficțiunii, mi s-a părut că această carte este cartea de care fiecare dintre noi are nevoie. Nu contează că nu-ți place atât de mult non-ficțiune. Oricând îți poți răpi câteva minute pe zi pentru a parcurge o lectură ca aceasta. Până la urmă este o carte din care ai ce învăța. Este o carte despre tine, despre ceea ce poți face, despre puterea potențialului și a creierului în cooperare cu emoțiile, motivația, celelalte organe ale corpului.
Mă bucur că am avut șansa de a o citi. Mă bucur că am citit-o pe Tara Swart – un specialist în neuroștiință extrem de cunoscut la nivel mondial. O personalitate care, în câteva pagini, puțin peste 300, ne ajută să înțelegem cum putem să ne valorificăm potențialul. Scopul? Transformarea modului de gândire sau îmbunătățirea acestuia, pentru a profita de toate oportunitățile care ne ies zilnic în cale.
Nu m-au copleșit informațiile noi, dar, cu siguranță, m-au ținut aproape de carte. Curiozitatea este o caracteristică pe care o văd adesea la mine și poate și asta m-a ajutat. Știu că v-ar plăcea și vouă, chiar dacă uneori vă gândiți că preferați mai mult ficțiunea. Așa eram și eu. Și chiar și astăzi, încă mai citesc ficțiune. Clasică sau istorică. Cărțile de non-ficțiune, totuși, sunt cele care mă ajută să evoluez. Nu aș putea fără ele, la fel cum în această lună nu am rezistat și am citit Sursa de Dr. Tara Swart.
Nu există secrete și nici metode misterioase de a ne valorifica potențialul. Există, totuși, Sursa. Puterea incredibilă a acesteia nu lasă loc de contestații și știți și voi asta. Trebuie doar să stăm puțin și să medităm, să cugetăm asupra faptului că Sursa are o putere deosebită. Nu subestimați creierul și capacitățile acestuia. Împrieteniți-vă și, fiind în armonie, veți vedea cum lucrurile încep să se schimbe.
Chiar avem abilitatea de a modifica în mod semnificativ și activ modul în care funcționează mințile noastre. Fără un mod de gândire sănătos, totuși, este imposibil să ajungem în punctul în care ne-am dorit de atât de mult timp.
Mai jos o să vă las și câteva citate care m-au impresionat. Nu știu voi, dar eu nu pot citi fără a avea lângă mine stickerele și/sau un marker cu care să subliniez ceea ce mi se pare important. Și voi procedați la fel?
Orașul Okinawa din Japonia este recunoscut pentru longevitatea locuitorilor săi. Ca urmare, oamenii de știință le-au studiat stilul de viață pentru a găsi indicii care să explice viețile lungi și sănătoase ale acestora. Așa au descoperit că locuitorii din Okinawa au o motivație puternică – „ikigai” (în traducere literară înseamnă „motivul pentru care mă trezesc dimineața”). Un simț al scopului. Un „motiv”.
Interocepția […] este senzația mai puțin cunoscută care ne ajută să înțelegem ce se întâmplă în corpul nostru. Ne ajută să ne „citim” propriul corp și să procesăm semnalele transmise de acesta – senzația de foame, de sete, modificarea temperaturii corpului sau a pulsului sau starea digestiei.
Putem alege să acționăm pe baza emoțiilor noastre la fel cum alegem ingredientele dintr-o cămară. Creierul nostru este permanent implicat în acest proces, selectând „ingredientele” necesare pentru a oferi un răspuns adecvat situației în care ne aflăm: un vârf de uimire, un strop de entuziasm, altul de frică.
Toți putem să avem acces la o putere mai mare a creierului nostru. Însă nu o facem pentru că nu ne dăm seama cât de genial, flexibil și agil poate fi creierul uman. Agilitatea este semnul distinctiv al funcționării optime a creierului în sensul cel mai larg, în toate aspectele vieții noastre: serviciu, familie, relații amoroase, starea des sănătate.
Iar ca ultim aspect, vreau să vă încurajez să depășiți toate obstacolele din viața voastră și să nu uitați că (așa cum spunea Vincent van Gogh) „Dacă auzi o voce înăuntrul tău care-ți spune: <<Nu poți picta>>, atunci pictează, iar acea voce va fi redusă la tăcere.” Se aplică oricărui domeniu, nu uita! Așadar, nu uita că poți mai mult decât ai crezut inițial!
Vă recomand cu toată căldura Sursa de Dr. Tara Swart și sper ca și pentru voi să fie o lectură din care să aveți ce învăța. De învățat puteți învăța multe. Trebuie doar să fiți receptivi și să vreți să faceți asta.
Voi ați citit Sursa? Care este volumul vostru de non-ficțiune preferat? ?
Comentarii 1