2022 a fost foarte mult despre cărțile de nonficțiune. A fost un an productiv din punctul de vedere al cărților, nonficțiunea predominând. Am citit și cărți de ficțiune, dar nu atât de multe și nu atât de bune. Și pentru că am avut un an bun, vreau să vă spun ce m-a surprins mai exact, cum arată un top nonficțiune pe anul 2022.
Pentru că sunt multe cărți, voi încerca să nu mă lungesc prea mult la fiecare. Toate titlurile de aici au deja câte o recenzie pe contul meu de Instagram – unde postez zilnic idei livrești și recenzii de carte. Dacă vreun titlu vă face cu ochiul, pentru mai multe idei și informații, știți unde mă găsiți.
Zic să începem, deoarece urmează un drum lung.
Cărți nonficțiune 2022 – care au fost cele mai bune cărți citite în 2022?
Lebedele sălbatice – Jung Chang
Deși cărțile pe care le voi aduce în discuție au o ordine aleatoriu, simt nevoia să spun (sorry, my books) că Lebedele sălbatice este, de departe, cea mai bună dintre ele. Jung Chang ne oferă șansa de a trage cu ochiul la o familie care a trecut prin multe încercări în perioada în care China se afla sub conducerea lui Mao. Deși voluminoasă, cartea se citește foarte repede, mai ales dacă vă plac cărțile de acest gen.
Trei generații ne e dat să cunoaștem: o bunică – femeia pe care puterile au părăsit-o, dar care-și are un loc special în inima lui Jung Chang; o mamă – puternică, luptătoare, soția unui bărbat care ar face orice pentru PCC (Partidul Comunist Chinez) și nu în ultimul rând, o fiică – Jung Chang, cea care trece peste toate impedimentele vieții și își ia zborul precum o lebădă. O inimă pură, greu încercată, care, totuși, în final, reușește exact ceea ce și-a propus – să-și construiască un viitor, departe de țara dominată de reguli comuniste.
Biblia vaginului. Separarea miturilor de medicină – Dr. Jen Gunter
O carte care ar trebui să se afle în bibliotecile tuturor fetelor și femeilor. Ba chiar și a bărbaților. Biblia vaginului este un adevărat ghid, care ne învață (sau reamintește) tot ceea ce ar trebui știut despre sănătatea femeii. Cuprinde nu doar informații medicale, ci și foarte multe sfaturi. Este un volum fără filtre. Exact așa cum ar trebui să fie viața noastră când vine vorba despre educație sexuală, despre îngrijire intimă, protecție etc.
The Cyber Effect. Psihologia comportamentului uman în mediul online -Dr. Mary Aiken
Chiar dacă este o carte scrisă în 2016 și publicată la noi în 2019, este o carte relevantă. Unele statistici sunt destul de învechite (după cum era și de așteptat), dar mi-a plăcut că autoarea a făcut și estimări – estimări pentru anii 2022-2025, multe dintre ele adeverindu-se.
The Cyber Effect este, de asemenea, și un volum complex, deoarece abordează un subiect complex. Nu este ușor să vorbești despre mediul online și despre efectele sale asupra vieților noastre, relațiilor interumane. O recomand, în special dacă aveți copii și simțiți că nu mai puteți ține pasul cu tehnologia, cu modul în care lucrurile s-au schimbat.
De ce nu fac zebrele ulcer? Ce este stresul, cum ne îmbolnăvește și cum îl putem combate – Robert M. Sapolsky
Spre deosebire de Behave sau Care-i problema cu testosteronul, De ce nu fac zebrele ulcer? are un limbaj accesibil, motiv pentru care, în ciuda numărului de pagini, cartea se parcurge foarte ușor. Are o abordare evoluționistă și ne pune la curent cu o mulțime de informații atractive în ceea ce privește stresul și modul în care acesta ne modelează viețile.
Totodată, se face o paralelă între noi și strămoșii noștri, vânătorii-culegători, diferențele fiind mai mult decât îngrijorătoare. O recomand tuturor celor care nu au făcut încă cunoștință cu stilul lui Sapolky. Dacă vreți să începeți să-l citiți, puteți lua în calcul, în primă fază, cartea aceasta.
Cumpără De ce nu fac zebrele ulcer?
Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns – Gabor Mate
O altă carte despre stres și efectele acestuia în viețile noastre. De această dată, însă, spre deosebire de Sapolky (care mizează foarte mult pe evoluția în timp a homo sapiens și alte vertebrate pe care încă le studiază), Gabor Mate ia în primire cu asalt lumea modernă – omul care se stresează din orice, care nu mai știe să se bucure de viață.
Limbajul medical, cazurile din clinică și sfaturile mi-au prins bine. Cu alte cuvinte, mi-a plăcut mai mult decât mă așteptam. Este atât de populară această carte, încât la un moment dat m-am gândit nici să nu o mai iau în calcul. Însă am fost plăcut surprinsă. Își merită laudele!
Minți împrăștiate. Originile și vindecarea tulburărilor de deficit de atenție – Gabor Mate
Înainte de a ajunge la Când corpul spune nu, am ajuns la Minți împrăștiate și aceasta este și cartea cu care autorul m-a cucerit. Atât de mult îmi place cum explică, cum se exprimă și cum alternează informațiile științifice cu experiența din cabinet, încât a devenit unul dintre autorii mei preferați alături de Oliver Sacks.
Am fost surprinsă să aflu cât de mulți credem că avem ADHD și de ce tindem să ajungem la această concluzie. Media este atât de plină de persoane care spun „X semne că ai ADHD”, încât ne autodiagnosticăm și panicăm, chiar dacă nu este cazul.
Ce înseamnă, de fapt, să fii o persoană cu ADHD? Dacă veți ajunge să citiți cartea, vă veți umple toate golurile și clarifica toate nelămuririle cu privire la acest subiect.
Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm – Matthew Walker
De-o veșnicie îmi doream să ajung la cartea aceasta și când am ajuns, am savurat fiecare pagină. Își merită popularitatea? Cu siguranță! Este o lucrare scrisă în așa fel încât să înțelegem ce vrea să transmită autorul. O recomand chiar dacă nu aveți probleme cu somnul! Datorită ei am înțeles de ce, ca adolescentă, mai ales în vacanța de vară, mă puneam la somn la 5 a.m și mă trezeam la 2 p.m. Am înțeles de ce bătrânii sunt programați biologic să se pună la somn devreme și să se trezească și mai devreme.
I-am dat dreptate autorului când a spus că trezitul fără alarmă înseamnă, de fapt, cel mai dulce somn. De ce unii merg târziu la culcare și alții devreme? Care-i treaba cu mecanismul acesta circadian al fiecăruia? De ce visăm? Ce înseamnă somn profund?
Dacă în 2022 nu ați apucat să ajungeți la ea, în 2023 puneți-o pe listă!
Povestea creierului. În căutarea celui mai complicat obiect din Univers – Alexandru Babeș
Curioși să aflați mai multe despre creier? Pasionată de neuroștiințe fiind, această carte a fost exact ceea ce trebuie pentru mine. Mi-a plăcut modul în care a fost expusă informația, încă de la primele pagini văzându-se stilul mai academic al autorului.
Se vede că este profesor și se vede că știe cum să explice, astfel încât să nu fie plictisitor și să se facă înțeles. Mi-aș dori tare mult să ajung la vreun curs predat de Alexandru Babeș sau la vreo conferință despre creier. Autorul este profesorul la care mulți visăm, dar puțini l-am avut.
Orhideea și păpădia. De ce există copii cu probleme de dezvoltare și cum pot toți copiii să crească frumos – Dr. W. Thomas Boyce
Dr. Thomas Boyce aduce în atenția noastră doi termeni care, recunosc, nu-mi erau cunoscuți. Copilul-orhidee și copilul-păpădie – două tipuri aflate la poluri opuse. Prin ce poate fi definit copilul orhidee? Dar copilul păpădie?
Copiii-păpădie pot fi identificați ca fiind robuști; sfidează capacitatea mediului lor social de a le afecta/amplifica perspectivele/potențialul. Sunt confortabil feriți de extremele condițiilor sociale din copilărie, având o sănătate de fier și realizări solide. Sunt vii și nevătămați în urma unor experiențe uneori coercitive de subordonare și dominație trăite în copilărie în relațiile cu alți copii.
În schimb, copiii-orhidee, supuși exigențelor unor competiții acerbe pentru pozițiile dominante, pot fi semnificativ mai periclitați și intimidați de dificultăți.
O abordare cel puțin interesantă, spun eu. Este o carte pe care o recomand nu doar cititorilor curioși, ci și părinților și în special profesorilor și educatorilor.
Geniul păsărilor – Jennifer Ackerman
După ce veți parcurge această carte, niciodată nu veți mai trece printr-un parc sau nu vă veți plimba la fel. Niciodată nu veți mai lăsa grabă să răpească frumusețea naturii – cântecul păsărilor.
Geniul păsărilor mi-a deschis ochii și mi-a oferit un motiv în plus să las preocupările de-o parte atunci când mă aflu în natură. Să-mi permit să mă conectez cu natura și cu ceea ce ea ne oferă. Credeți-mă când vă spun că păsările sunt absolut minunate. În caz că vreți să vedeți de ce, recomand să aveți în bibliotecă volumul de față.
Arta măcelăritului – Lindsey Fitzharris
Ceea ce am citit în Arta măcelăritului mi s-a părut, parcă, desprins dintr-un film horror. Însă ceea ce am parcurs nu a fost deloc ficțiune, ci un adevăr crud și scârbos. Cu contextul plasat în epoca victoriană, acest volum aduce în atenția tuturor curioșilor ca mine o imagine greu de descris – amputări, operații realizate fără anestezie, instrumente nesterilizate, infecții și o mulțime de morți, oameni care, din păcate, s-ar născut în epoca greșită.
Ceea ce avem astăzi este lux. Modul în care ne-am depășit condiția și am inventat anestezice și antibiotice este de apreciat. Nu pot să-mi imaginez clar cum ar fi fost să trăiesc în epoca victoriană, fără a avea acces la un mediu steril și curat.
Mai multe nu zic, deoarece simt că mă ia amețeala. Cartea asta, totuși, merită toate steluțele din lume. Am citit-o în mai puțin de 24 de ore. Se citește ca un thriller și se simte ca un duș rece.
De ce mâncăm animale – Jonathan Safran Foer
Prima carte citită în 2022 și primul volum pe care, încă din ianuarie, am știut că-l voi trece în top nonficțiune 2022. Să vă pregătiți pentru o lucrare, în favoarea vegetarianismului (deși autorul menționează undeva, pe la început, că nu ia partea vegetarienilor). O lucrare complexă, plină de detalii care vă vor face să nu vă doriți să mai puneți vreodată gura pe carne. Cel puțin pe cea care provine de la fermele industriale.
Autorul ne încurajează să optăm pentru carnea de la fermele locale, cele ale deferitelor familii care au ferme mici, și să ștergem de le listă carnea din industrie care ne face mai mult rău decât bine. De ce? E de datoria voastră să aflați.
Vă spun doar să nu vă așteptați la o lectură care să vă binedispună.
Secolul singurătății – Noreena Hertz
Scrisă în pandemie, este una dintre cele mai actuale cărți citite în ultima perioadă, dar totodată și volumul care am simțit că m-a citit el pe mine, nu eu pe el. Cât de singuri suntem? Ne simțim singuri, chiar și atunci când suntem înconjurați de oamenii apropiați nouă?
Vă invit să descoperiți o carte pe care fiecare ar trebui să o aibă în bibliotecă, mai ales în aceste timpuri.
Nadia și Securitatea – Stejărel Olaru
O aveam de mult timp pe listă și în 2022 am reușit să o citesc. Am parcurs-o cu saț și am dat timpul înapoi lecturând-o! Atât de mult mi-a plăcut și atât de surprinsă am fost de modul în care se formează, de fapt, o gimnastă. Ceea ce vedem la televizor sau ni se arată în social media este egal cu nimic. În spatele tuturor câștigurilor s-a aflat un conducător (Ceaușescu) obsedat de faimă, doi antrenori severi și necruțători și o viitoare campioană care, în cel mai neașteptat moment, avea să spună STOP tuturor nedreptăților.
Ceaușescu și epoca sa – Lavinia Betea
Nu mai știu exact ce cartea mi-a deschis apetitul pentru istoria României și în special istoria comunismului. Cert este că am reușit să ajung la o adevărată capodoperă scrisă de Lavinia Betea. Ceaușescu și epoca sa ar trebui să se afle în bibliotecile tuturor românilor. Și nu, nu exagerez. Aici se află ascunse atât de multe detalii, încât, la fiecare pagină, am fost nevoită să mă opresc și să evidențiez ceea ce am citit.
Complex și fără rețineri, așa este acest volum. Este așa cum mi-aș fi dorit să fie o carte de istorie de la școală. Din păcate, nu mi-a fost dat să am parte nici de profesori interesați, nici de cărți care să mă mențină măcar pe linia de plutire cu ce s-a întâmplat în România cât au fost alții și Ceaușescu la conducere.
Aș introduce-o în programa obligatorie la liceu, dacă nu și mai devreme. Este un must read!
Copilul și dictatorul. Mărturia emoționantă a unei copile abandonate în orfelinatele din România lui Ceaușescu – Marion le Roy Dagen, Xavier-Marie Bonnot
Ce se știe despre orfelinatele din perioada comunistă? Multe, dar puține lucruri s-au transpus pe hârtie. Marion, însă, reușește să-și spună povestea. Un copil odată uitat și abandonat (mai degrabă furat), are norocul de a da peste o familie din Franța care își dorește cu ardoare să aibă o fetiță.
Marion s-a aflat printre cele mai norocoase. De obicei, rar erau cei care, odată intrați într-un orfelinat, mai aveau șanse de scăpare.
Mai multe nu zic că imediat mă podidesc lacrimile. Vă las pe voi să descoperiți de ce țin atât de mult ca tot mai mulți să ajungă la această mărturie.
Ar mai fi și câteva cărți de ficțiune, precum 10 minute și 38 de secunde în lumea asta stranie, Toată lumina pe care nu o putem vedea și două dintre cărțile lui Khaled Hosseini și anume Splendida cetate a celor o mie de sori, respectiv Vânătorii de zmeie. Absolut superbe toate!
Voi ce preferate ați avut în 2022? Care sunt cărțile cele mai bune citite anul trecut?